Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Národní akademie věd Spojených států amerických doporučuje snížit denní příjem soli

- Prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc. (9. 4. 2019)

Doporučení National Academies of Sciences, Engineering and Medicine (NAS) poprvé v historii navrhuje snížit denní příjem sodíku proto, že snižuje riziko chronických onemocnění, konkrétně hypertenze a dalších kardiovaskulárních chorob. Snížení spotřeby sodíku u dospělých na 2 300 mg denně a dále na 1 500 mg snižuje riziko chronických chorob. Existuje již dostatek důkazů o vztahu mezi kardiovaskulárními chorobami, hypertenzí a spotřebou sodíku. Lze očekávat snížení chronických chorob u zdravé populace. I když snížení příjmu sodíku se příznivěji projevuje u dospělých s hypertenzí, platí to i pro ostatní chronické choroby. Nová doporučení souhlasí s tím, co American Heart Association proklamuje již několik let, totiž že je třeba snížit spotřebu soli ve výživě na 2 300 mg denně, ale pro dospělé stačí příjem nepřesahující 1 500 mg denně. Doporučená spotřeba pro děti je rozdělena podle věku: u novorozenců do 6 měsíců se uvádí 110 mg denně, pro děti do 12 měsíců 370 mg, pro děti do tří let věku 800 mg, ve věku 4–8 let 1 000 mg a ve věku 9–13 let 1 200 mg denně.

Akademie věd upřesňuje také spotřebu draslíku u dospělých na 2 300–3 400 mg denně. Závisí to na pohlaví, těhotenství a způsobu života. Pro ženy je stanoven příjem 2 600 mg denně a pro muže 3 400 mg. Dávky jsou nižší než ty, které byly uváděny v roce 2005. Vysoký příjem draslíku může být nebezpečný zejména u osob s porušenou funkcí ledvin.

Vyšší příjem sodíku má do značné míry na svědomí i potravinářský průmysl a konzumace průmyslově vyráběných potravin. Také více než 70 % spotřebovaného sodíku je dodáváno jeho přídavkem v restauracích a při úpravě předkládaných potravin. Současná vláda se snaží snížit množství sodíku ve školních jídlech.


NAS. Dietary reference intakes for sodium and potassium. Published: March 5, 2019.

zpět