Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Denní aktuality

Jaké změny můžeme očekávat v příštím roce 2023?

8. 12. 2022

Ačkoliv pandemie onemocnění covid-19 již téměř odezněla, její dopady můžeme pozorovat v mnoha oblastech, včetně té legislativní. Poslanecká sněmovna v současnosti projednává novelu zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit všem poskytovatelům zdravotních služeb (i zubním lékařům a farmaceutům) očkovat proti nemoci covid-19 s tím, že by současně došlo k rozšíření okruhu zdravotnických pracovníků oprávněných provádět očkování. Není však jisté, zda bude návrh schválen, jelikož k němu odborná veřejnost zatím zaujímá převážně negativní postoj.

Na rok 2023 je plánováno též omezení prodeje nikotinových sáčků bez obsahu tabáku. Aktuálně projednávaná novela zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek si klade za cíl zamezit prodeji nikotinových sáčků osobám mladším 18 let a posílit v této oblasti kontrolní činnost. Tomuto návrhu vyjádřilo podporu i Ministerstvo zdravotnictví, které v listopadu představilo doprovodnou vyhlášku upravující požadavky na složení, vzhled, jakost a vlastnosti nikotinových sáčků.

A přestože nás již brzy čeká sváteční období, na závěr si neodpustíme jednu pracovní vsuvku. Navzdory nesporné popularitě „home office“ nám ucelená zákonná úprava tohoto institutu dosud chybí, což se nejvíce projevilo v posledních několika letech, kdy se práce z domova (minimálně u některých profesí) stala naprosto standardním benefitem. Současný stav se však v příštím roce pravděpodobně změní, jelikož se v legislativním procesu nachází novela zákoníku práce, která má v oblasti tzv. práce na dálku přinést řadu novinek, včetně případné povinnosti uzavřít o „home office“ písemnou dohodu a částečné paušalizace nákladů hrazených zaměstnavatelem. Další navrhované změny se dotýkají mimo jiné elektronického doručování či dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. O řadě otázek, jichž se připravovaná novela dotýká, však již nyní nepanuje shoda, a tudíž lze očekávat, že výsledná podoba zákona se od současného návrhu bude lišit.

zpět
-3545 Ilustrační fotografie. Zdroj: iStock