Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Denní aktuality

Vakcíny proti chřipce a covidu-19 – ideálně naráz

14. 9. 2021
Říkají praktici a připravují se na podzim

Podzim bude ve znamení očkování, předvídají praktičtí lékaři. Česká vakcinologická společnost jim totiž doporučila naočkovat pacienty vakcínami proti koronaviru a chřipce v jeden den. Jinak by totiž musel být mezi podáním těchto vakcín bezpečnostní odstup minimálně 14 dnů. O tom, jak přesně se vypořádají s očkováním na podzim, se budou praktičtí lékaři bavit na letošním 15. kongresu primární péče, který startuje 17. září v Praze.

„Běžně očkujeme například proti chřipce a pneumokokovi zároveň, takže předpokládám, že by to ani v tomto případě nepředstavovalo problém. Naopak by nám to pomohlo logisticky, protože pokud bychom měli řešit zvlášť jednotlivá očkování a do toho covidové pacienty, bylo by to extrémně náročné,“ říká MUDr. Michal Bábíček, první místopředseda Sdružení praktických lékařů. Očekává, že letos zavítá do ordinací praktiků kvůli vakcinaci více pacientů, než je obvyklé. Stejná očekávání mají dětští praktičtí lékaři – zejména kvůli zahájení školního roku.

Jak bude situace v ordinacích reálně vypadat, se ale teprve ukáže, protože proti chřipce se začíná očkovat nejdříve začátkem října, pro nejlepší ochranu až do jara pak ještě v listopadu. A tak souběh vakcinace může dobře fungovat pro pacienty, kteří si přijdou pro první dávku proti covidu nebo pro vakcínu jednorázovou. Otázka zní, jak se podaří sladit harmonogram u těch, kteří dorazí pro třetí dávku. Zde ministerstvo zdravotnictví plánuje osmi- až dvanáctiměsíční odstup od poslední dávky, u mnohých tak vychází třetí dávka až na prosinec. „Větší množství pacientů z rizikových skupin jsme začali očkovat první dávkou v březnu, takže od druhé dávky nám to vychází přibližně na konec roku. Ze současného očkování proti chřipce a aplikace třetí dávky vakcíny proti covidu-19 by tak mohli profitovat hlavně nejstarší pacienti, kteří byli očkováni proti covidu-19 v lednu a únoru 2020,“ počítá MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka. MUDr. Bábíček předpokládá, že možnost dodatečného očkování třetí dávkou využije velká část těch, kterým ji lékaři doporučí. „Starším lidem mnohem více záleží na jejich zdraví a budou se chtít chránit. Věřím také, že jakmile budeme mít k dispozici vakcínu Pfizer/Biontech, řada dosud neočkovaných pacientů z rizikových skupin se naočkovat nechá,“ říká.

Komplikací pro praktiky byl ještě donedávna nejasný mechanismus distribuce vakcín Pfizer/Biontech. Velká balení vakcín jsou pro ně totiž nevyužitelná, protože je téměř nelze včas vyočkovat. „Nicméně nyní je již jisté, že vakcíny Pfizer/Biontech bude možné do ordinací praktických lékařů objednávat od minimálního počtu třiceti dávek, tedy pěti lahviček, s čímž se již dá běžně pracovat. Předpokládaný počátek distribuce je ve druhé polovině října, až bude dokončeno výběrové řízení na distributora,“ říká MUDr. Bábíček.

Zapojit se chtějí i pediatři, kteří v současné době podávají vakcínu Moderna. „Přestože máme s očkováním snad největší zkušenost, vakcínu máme k dispozici bohužel až od srpna. Dosud se tak dětští lékaři do imunizace zapojovali alespoň výpomocí v očkovacích centrech. Zájem je nyní ovlivněn skutečností, že část dětí již byla naočkována ve velkých centrech. V našich ordinacích se ale se zájemci o očkování setkáváme i nyní po návratu z prázdnin. Rodiče chtějí vakcinací své děti ušetřit testování ve školách, případně se snaží chránit i další členy rodiny, kteří mohou být v rizikové skupině. Očkujeme i neregistrované včetně dospělých, přijít tedy může i celá rodina,“ říká MUDr. Hana Cabrnochová, MBA, praktická lékařka pro děti a dorost a členka výboru Vakcinologické společnosti ČLS JEP.

zpět
-3305 Ilustrační fotografie. Zdroj: Shutterstock