Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Mění se prevalence srdečního selhání u osob pokročilého věku?

- Prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc. (4. 11. 2016)

V současné době se na první pohled zdá, že se prevalence srdečního selhání za poslední léta musela změnit. Výskyt srdečního selhání stoupá s přibývajícím věkem, zejména po dosažení 60 let věku. Nejčastěji se uvádí, že prevalence srdečního selhání pro celou dospělou populaci činí 2 % (1–3 %). Pro populaci starší 65 let je vyšší a uvádí se počet 5–9 %. Přesné údaje o prevalenci srdečního selhání a dysfunkci levé komory u starších osob nebyly publikovány a nejsou známy. Tato studie se zaměřila na zjištění celkové prevalence levostranného srdečního selhání a na srdeční selhání se sníženou ejekční frakcí levé komory (EF LK) nebo bez snížení EF LK u osob pokročilého věku. Skupinu sledovali od roku 1995 do 2000. Studie diastolické funkce byly prováděny hlavně až v 21. století. Použili metodu metaanalýzy a prostudovali celkem 24 526 článků z databáze Medline a Embase. U srdečního selhávání jakéhokoliv typu byla prevalence 11,8 % (4,7–13,3 %). Medián prevalence systolického selhání levé komory byl 5,5 % (3,3–9,2 %). U izolovaného diastolického selhání levé komory byl medián výskytu 36,0 % (15,8–52,8 %). Prevalence levostranného selhání a celkového srdečního selhání zůstávaly u starší populace po celou dobu sledování stabilní a neměnily se. Kolísaly mezi 6,3 % a 13,3 %. Medián prevalence srdečního selhání se snížením EF LK byl 3,3 % (2,4–5,8 %) u selhání bez snížení EF LK byl 4,9 % (3,8–7,4 %). Ve sledovaném období se zvyšoval podíl diastolické dysfunkce, která je v současné době vyšší než systolická dysfunkce levé komory, která se v 21. století naopak zřetelně snižuje. Autoři studii uzavírají tvrzením, že v rozvinutých zemích, kde je 30 % osob starších 60 let, se musí počítat s prevalencí srdečního selhání u dospělých osob okolo 4,2 %. Tato studie je zatížena několika chybami. Je to především rozdíl mezi sledovanými populacemi, dále různá definice srdečního selhání a také období, kdy do studie vstoupilo echokardiografické vyšetření diastolické dysfunkce.

Van Riet EE, Hoes AW, Wagenaar KP, et al. Epidemiology of heart failure: the prevalence of heart failure and ventricular dysfunction in older adults over time. A systematic review. Eur J Heart Fail 2016;18:242–252.

zpět