Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Denní aktuality

Slunečnice upozorní na roztroušenou sklerózu

29. 5. 2023 - tisková zpráva

Desítky nově zasazených slunečnic upozorní v úterý 30. května v Kateřinské zahradě v Praze na roztroušenou sklerózu (RS). Zasadí je tam sami pacienti v rámci akce Rozsviťme Českou republiku. Ta se koná u příležitosti Světového dne RS a startuje půl hodiny po poledni. Slunečnice budou sázet i pacienti s RS na dalších místech republiky, symbolicky jednu za každého nově diagnostikovaného pacienta. Těch každoročně přibývá přes 700. Akcí chtějí upozornit na nemoc, kterou v Česku trpí víc než 20 000 lidí.

Dlouhodobě se snažíme rozšířit povědomí o RS a novým pacientům ukázat, že na svou nemoc nejsou sami. Letošní akcí jsme pak chtěli upozornit, jak je pro pacienty důležité udržovat se v dobré fyzické a psychické kondici a proč věnovat péči svému tělu a mozku. Květiny také symbolizují naději – s tím, jak se neustále vyvíjí léčba RS a je možné ji pacientům nasazovat dříve, se lidem otevírají dveře do lepší budoucnosti,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který akci pořádá. Nadační fond Impuls ke 30. květnu spustí také projekt Kytka pro zdraví. „V rámci něj si podporovatelé budou moci koupit virtuální slunečnici jako symbol Rozsviťme ČR. Každá zakoupená slunečnice pak představuje 15 minut psychoterapie nebo fyzioterapie pro nemocného s roztroušenou sklerózou. Přestože je to velmi důležitá součást léčby, tak si ji pacienti často nemohou dovolit – my jim chceme tímto způsobem zprostředkovat pomoc,“ říká Kateřina Bémová. Více o projektu zájemci najdou na webu kytkaprozdravi.cz. Na akci si kromě sázení slunečnic lidé mohou poslechnout odborné přednášky zaměřené na léčbu RS. Dozví se také o nejnovějších metodách rehabilitačních cvičení nebo psychoterapie.

RS je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto je i léčba či prevence těžká. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice Epsteina-Barrové virus, kouření a nedostatek vitaminu D. „Roztroušená skleróza se bohužel nedá vyléčit. Projevuje se poruchami zraku, motorickými problémy, poruchami chůze, poruchami koordinace pohybu, dvojitým viděním, poruchami citlivosti, poruchami svěračových funkcí. Často ji provází únava a úzkost nebo deprese. Spouštěčem nemoci může být infekce nebo velký stres,“ popisuje prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc., neuroložka z pražského centra při VFN. I z toho důvodu pořádá NF IMPULS spolu s lékaři a fyzioterapeuty pro pacienty pravidelně různé aktivity, které jim zlepšují náladu a dávají pocit sounáležitosti. Rozsviťme Českou republiku se koná u příležitosti Světového dne RS, jenž připadá na 30. května. Informace o RS mohou pacienti najít také na webu aktivnizivot.cz nebo rskompas.cz.

zpět
-3948 Ilustrační foto. Zdroj: iStock